Najlepsza wołowina

Z najlepszych farm na świecie
prosto na Twoją patelnię.

Beef4You

Przewodnik po stekach

Doskonała wołowina. Idealna na każdą okazję.
Sztukę smażenia steków powinien opanować każdy szanujący się kucharz. Proponujemy najwyższej jakości steki. Są idealnie wykrojone z wyselekcjonowanej, sezonowanej wołowiny. Zwracamy szczególną uwagę na odpowiednią marmurkowatość.

Kluczem do sukcesu jest mięso.

Stopnie wysmażenia

Blue (bardzo krwisty)

Wysmażony przez bardzo krótki czas: 1-2 minuty. W 100% mięso czerwone w środku. Temp. wew.: 38°C. Stek powinien być gąbczasty w dotyku.

Rare (krwisty)

Stek słabo wysmażony. Średni czas: 2-3 minuty. W 75% czerwony w środku. Temp. wew.: 42-46°C. Jest miękki w dotyku.

Medium Rare (średnio krwisty)

Stek słabo wysmażony. Czas: 3-4 minuty. Mięso w 50% pozostaje czerwone w środku. Temp. wew.: 48-54°C. Jest miękki w dotyku.

Medium (średnio wysmażony)

Czas wysmażania: 4-6 minut. W środku mięso powinno być w 25% czerwone. Temp. wew.: 56-62°C. Stek nie jest krwisty, ale zachowuje soczystość.

Medium well (dobrze wysmażony)

Stek wysmażany przez około 8 minut. Kolor mięsa staje się bardziej brunatny. Temp. wew.: 64-68°C. Po dotknięciu jest twardawy, ale elastyczny.

Well done (mocno wysmażony)

Bardzo dobrze wysmażony stek. 100% mięsa w brunatnym lub szarawym kolorze. Temp. wew. powyżej 75°C. W dotyku twardy i nieelastyczny.
Zmarnowany kawałek dobrej jakości wołowiny