Stopnie wysmażenia

Przewodnik po stekach

Doskonała wołowina. Idealna na każdą okazję.
Sztukę smażenia steków powinien opanować każdy szanujący się kucharz.
Proponujemy najwyższej jakości steki. Są idealnie wykrojone z wyselekcjonowanej, sezonowanej wołowiny. Zwracamy szczególną uwagę na odpowiednią marmurkowatość.
Kluczem do sukcesu jest mięso.

 
Stopnie wysmażenia

Blue (bardzo krwisty)

Wysmażony przez bardzo krótki czas: 1-2 minuty. W 100% mięso czerwone w środku. Temp. wew.: 38°C. Stek powinien być gąbczasty w dotyku.

Rare (krwisty)

Stek słabo wysmażony. Średni czas: 2-3 minuty. W 75% czerwony w środku. Temp. wew.: 42-46°C. Jest miękki w dotyku.

Medium Rare (średnio krwisty)

Stek słabo wysmażony. Czas: 3-4 minuty. Mięso w 50% pozostaje czerwone w środku. Temp. wew.: 48-54°C. Jest miękki w dotyku.

Medium (średnio wysmażony)

Czas wysmażania: 4-6 minut. W środku mięso powinno być w 25% czerwone. Temp. wew.: 56-62°C. Stek nie jest krwisty, ale zachowuje soczystość.

Medium well (dobrze wysmażony)

Stek wysmażany przez około 8 minut. Kolor mięsa staje się bardziej brunatny. Temp. wew.: 64-68°C. Po dotknięciu jest twardawy, ale elastyczny.

Well done (mocno wysmażony)

Bardzo dobrze wysmażony stek. 100% mięsa w brunatnym lub szarawym kolorze. Temp. wew. powyżej 75°C. W dotyku twardy i nieelastyczny.
Zmarnowany kawałek dobrej jakości wołowiny 🙂